Cooked bananas.

4/18/2011


(In Portuguese)


Also known as "best afternoon snack for the ones who are home at that
time", or express dessert.




I cut two ripe bananas lengthwise (note: they should be ripe, not soft!*)
and let them cook for 5 minutes over medium heat in a frying pan, cut side down.
Next I poured about 1/4 cup water and lidded the pan. I let it cook over medium heat until it started bubbling, then I turned it down to the minimum.
When the water is dries out and the bananas are crispy on the cut side, is time to turn off the heat and remove them from the pan with a spatula. In my case it took 15 minutes.

I served it with dulce de leche and grated coconut.
*The point is: if the bananas are overripe and soft, they will come undone
seaming more like a jam. Then no way they will form the nice crispy crust.

2 comentários:

flanzie said...

NHAM
acabei de comer duas bananas ao natural aqui. hahha

então, eu coloquei fermento por conta própria. não sei o que acontece se deixar sem, acho que ele deve ficar meio abatumado. será?

o bicarbonato não atrapalhou dessa vez. vitória! haha

peguei outro livro da nina horta pra ler. chama "não é sopa", haha! lembro de ti e da mafaldinha quando leio coisas com sopa no meio. aliás, esses dias fiz a borscht, mas não postei... acho que nem lembro mais direitinho como fiz.

queria ir pra sp. mas acho que sexta a gente podia passar o dia todo fazendo piquenique em pomerode, que tal? :)


beijo!

Marmita said...

Flora.. acertaste em cheio, a banana é a minha fruta preferida desde criança.. adoro de todas as maneiras e a qualquer hora do dia. Por isso a tua receita está no meu top 5. beijos e boa Páscoa

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